”Mistäs nyt puhuttais?” – Puhuja-alan trendikatsaus kevät 2019

Puhujatorilla ja Cool N Talkilla on ollut vauhdikas alkuvuosi. Toiminta aloitettiin joulukuussa 2018 ja siitä lähtien vipinää on riittänyt. Ensimmäiseksi onkin syytä kiittää asiakkaitamme, jotka ovat ottaneet meidät hienosti vastaan. Haluan kiittää myös puhujia, joiden kanssa meillä on ilo päivittäin työskennellä. Kiitos kaikille luottamuksesta, aiomme olla sen arvoisia!

Roolissani puhujasuhteiden johtajana minulla on etuoikeus päästä tapaamaan puhujia ja kuulemaan uusimmista puheenaiheista. Tällä hetkellä kuumia teemoja ovat ympäristö- ja ilmastoasiat sekä hyvinvointi. Ne ovat myös teemoja, joihin törmää mediassa jatkuvasti. Ketäpä ei oma ja ympäristön hyvinvointi kiinnostaisi? Hienoa on ollut huomata, että nämä aiheet puhututtavat myös yrityksissä ja julkisen sektorin organisaatioissa. Digitalisaatiosta ei juuri tänä päivänä puhuta vaan tekoälystä ja robotiikasta.

Hyvinvoinnin saralla, olen ehkä hieman huolestuneenakin törmännyt teemaan ”uupumus”. Verkostoomme on liittynyt useampi puhuja, joiden teemoihin uupumus kuuluu ja he jakavat luennoillaan omakohtaisia kokemuksiaan siitä. HS:n artikkeli, joka on julkaistu 4.4.2019, kertoo Terveystalon 3,6 miljoonan potilaan tilastosta, jossa päähuolenaiheeksi nousi nuorten naisten uupumus. Terveystalon ylilääkäri Sari Riihijärven mukaan taustalla on työelämän vaatimusten kasvu ja sosiaalisen median luoma paine.

Hyvä puoli asiassa tietysti on se, että puhujat jakavat kokemuksiaan, jotta me muut osaisimme tarkkailla varoitusmerkkejä ja ennaltaehkäistä uupumusta tai muita terveyshaittoja, joita mm. istumatyö saa aikaan. Puhujatorin puhujista Tomi Kaukinen ja Jaakko Savolahti jakavat omakohtaisia kokemuksia uupumisesta. Jaakon oma kokemus sai hänet jättämään korporaatiomaailman ja aloittamaan oman kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin keskittyvän yrityksensä. Nyt Jaakko jakaa oppejaan niin unesta, ravinnosta, liikunnasta kuin stressinhallinnastakin.

Jos halutaan hakea lääketieteellistä taustaa kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista, silloin varma valinta on lääkäri, biohakkeri Olli Sovijärvi. Työhyvinvointi kokonaisuudessaan on Ollin ominta alaa ja mikä parasta, puheenvuorot ovat kansantajuisia ja humoristisia.

Jos motivaatio, asenne ja tavoitteet on hukassa, silloin ajatuksia kirkastamaan kannattaa tilata Olympiapikaluistelija Mika Poutala tai Kim Nyström. Mikan omakohtaiset kokemukset värittävät luentoja ja tuovat niihin syvyyttä. Kim taas osoittaa meille, että koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa itsestään ja kunnostaan huolehtimista. ”Suomen kovakuntoisin viiskymppinen” kisaa gladiaattoreissa ja CrossFit Masters kisoissa.

Jos halutaan motivaation ja asenteen lisäksi miettiä itsensä johtamista, silloin Antti Savola (kuvassa) on oikea valinta. Antin positiiviset ja motivoivat luennot antavat työkaluja arjen hallintaan.

Ilmastokriisi, tulevaisuuden megatrendit ja maailmanlaajuiset haasteet

Arkkitehtina sekä kestävien ratkaisujen ja teknologian kehityksen asiantuntijana Anni Laurila pitää luentoja, joissa on ainutlaatuinen näkemys suunnittelun ja teknologian kehityksen mahdollisuuksista ja vaikutuksista tulevina vuosikymmeninä kaupunkeihin, rakennuksiin, asumiseen, energiaan, liikenteeseen, teollisuuteen ja siten yhteiskuntaan kokonaisuutena.

Tuija Pakkanen on kaupunkianalyytikko, joka puhuu mielellään ja innostavasti kaupungeissa elämisestä ja asumisesta tulevaisuudessa ja kuinka ne tulevat dramaattisesti muovautumaan ilmastonmuutoksen torjunnan, ruoan- ja energiantuotannon ja nykyisen teknologisen kasvun myötätuulessa.

Robert Nemlander (yläkuvassa) on palkittu kansainvälinen puhuja, sarjayrittäjä, diplomi-insinööri, lääkintäkersantti, entinen astronauttikokelas ja nykyinen vaikuttaja. Robertia ohjaava missio on ilmastokriisi. Puheissaan hän tuo esille ilmastokriisin mullistavan todellisuuden, mitä se tarkoittaa Suomen ja maailman tulevaisuudelle, ja mitä on tehtävissä. Tarinoita löytyy myös kahden planeetan ruokkimisesta sirkkojen avulla ja vaikkapa kiertotaloudesta.